Thursday, January 8, 2015

ႏြားႏုိ႔နဲ႔ ဆိတ္ႏို႔ရဲ႕ မတူညီ ကြဲျပားျခားနားခ်က္



ဆိတ္ႏုိ႔နဲ႔ ႏြားႏုိ႔ဟာ အေရာင္၊ အရသာနဲ႔ အနံ႔မွာ ကြဲျပားျခားမႈေတြရွိေနပါတယ္။ ဆိတ္ႏို႔မွာ ဆိုဒီယမ္ပုိနည္းျပီး ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ခလိုလိုက္ဒ္ ပိုမ်ားပါတယ္။ သံဓာတ္၊ ဖူးလ္လိပ္နဲ႔ ဗီတာမင္ D ေလ်ာ့နည္းစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆိတ္ႏုိ႔ကို ေန႔စဥ္အစားအစာအျဖစ္ မွီဝဲေသာက္သုံးတဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ခံစားရႏုိင္တယ္။ ဒါဟာ ဆိတ္ႏုိ႔မွာ ဖူးလ္လိပ္ နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 မရိွျခင္းတို႔ေၾကာင့္ပါပဲ။ Brucellosis လို႔ေခၚတဲ့ တိရိစာၦန္ဆီက ဘက္တီးရီးယားေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါအႏၱရာယ္ေၾကာင့္လည္း ဆိတ္ႏုိ႔ကို ညွစ္ျပီးျပီးခ်င္း က်ဳိခ်က္သင့္ပါတယ္။ႏြားႏုိ႔နဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ ဆိတ္ႏို႔မွာ မရိွမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အဆီအက္ဆစ္ေတြ ပိုမ်ားျပီး အစာေခ်ဖို႔ ပိုမိုလြယ္ကူပါတယ္။ ၄င္းအဆီမွာ ပိုမိုေသးငယ္တဲ့ ပါတီကယ္လ္ေတြနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားျခင္းေၾကာင့္လဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ အစာေခ်ဖို႔ ခက္ခဲေစတဲ့ ႏြားႏုိ႔အဆီနဲ႔ မတူတဲ့ အခ်က္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဆိတ္ႏုိ႔ရဲ႕ အပူဓာတ္ျဖစ္ေပၚေစမႈကေတာ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ အတူတူေလာက္ပါပဲ။

ဒါ့အျပင္ ဆိတ္ႏို႔မွရတဲ့ အသားဓာတ္က ႏြားႏုိ႔နဲ႔ အတူတူပဲျဖစ္တယ္။ ဆိတ္ႏုိ႔ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အရမ္းကိုက္ညီပါတယ္။ တစ္ကမာၻလုံး ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခ်ဥ္အမ်ဳိးအစား (၄၅၀) မ်ဳိးရိွပါတယ္။

ဆိတ္ႏို႔နဲ႔ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခ်ဥ္ကို ခႏၶာကိုယ္သန္႔စင္ေစဖုိ႔အတြက္နဲ႔ ခုခံအားျမင့္တင္ျခင္းအတြက္ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

Source: Hfs

Trend Myanmar

0 comments:

Post a Comment