Thursday, July 31, 2014

ေက်ာင္းေစ်းတန္းမ်ားကို ေရွာင္တခင္ စစ္ေဆးၿပီ



ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန FDA က ေထာက္ခံခြင့္ျပဳခ်က္မရွိသည့္ အစားအစာမ်ားကို ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနျခင္းရွိ၊ မရွိၾသဂုတ္ ၁ ရက္မွ စတင္ၿပီး ေရွာင္တခင္စစ္ ေဆးမႈမ်ားျပဳလုပ္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္တိုင္း က်န္းမာေရးဦးစီးဌာန ေက်ာင္းက်န္းမာေရး ဆရာ၀န္ႀကီး ကေလးအထူးကုဆရာ၀န္ႀကီး ေဒါက္တာခင္ေစာရီက မဇၩိမကို ေျပာသည္။ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္ ပိတ္ပင္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား ေရာင္းခ်ပါက ေရာင္းခ်သူႏွင့္ ေစ်းဆိုင္ခန္းကို ပိတ္သိမ္းသည္အထိ အေရးယူသြားမည္ျဖစ္သည္။ စစ္ေဆးေရးအဖြဲ႕မ်ားျဖင့္ ရန္ကုန္းတိုင္းအတြင္းရွိ ေက်ာင္းတိုင္းတြင္ ၾသဂုတ္ ၁ ရက္မွစတင္ၿပီး လိုက္လံစစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ျဖစ္သည္။

FDA အသိအမွတ္ျပဳေထာက္ခံခ်က္ မပါရွိသည့္ အစားအစာမ်ား ေရာင္းခ်ျခင္းရွိ၊ မရွိကို ၿမိဳ႕နယ္က်န္းမာေရး ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ား၊ ၿမိဳ႕နယ္ပညာေရးမွဴးမ်ား၊ ေက်ာင္းအုပ္ဆရာမႀကီးမ်ားပါ၀င္ေသာ စစ္ေဆးေရးအဖြဲ႔တို႔ျဖင့္ စစ္ေဆးသြားမည္ျဖစ္ၿပီး ၿမိဳ႕နယ္တစ္ၿမိဳ႕နယ္လွ်င္ စိစစ္ေရးအဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ခြဲျခားကာ စစ္ေဆးသြားမည္ျဖစ္သည္။

ေက်ာင္းမ်ားရွိ မုန္႔ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ FDA က အသိအမွတ္ျပဳထားပါက မည္သည့္မုန္႔အမ်ဳိးအစားမဆို ေရာင္းခ်ခြင့္ရွိေသာ္လည္း ေထာက္ခံခ်က္မရွိသည့္ မုန္႔မ်ားေရာင္းခ်ျခင္းကိုမူ ေရာင္းခ်ျခင္းမျပဳရန္ ပထမတစ္ႀကိမ္ အသိပညာေပးမႈမ်ားျပဳလုပ္ၿပီး ေနာက္တစ္ႀကိမ္စစ္ေဆးရာတြင္ ထပ္မံေတြ႕ရွိပါက ေက်ာင္းေစ်းေရာင္းခ်ခြင့္ ပိတ္သြားမည္ျဖစ္သည္။

အႏၱရာယ္ရွိမုန္႔မ်ား ေရာင္းခ်မႈပေပ်ာက္ေစရန္ မိဘ၊ ဆရာမ်ားပူးေပါင္းပါ၀င္သည့္ အစားအစာ အႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေရးအဖြဲ႕မ်ား ဖြဲ႕စည္း၍ ဆက္လက္ေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္သည္။ ဆရာ၀န္ႀကီး ေဒါက္တာခင္ေစာရီက “ကေေလးေတြ ေဘးျဖစ္ေစမယ့္ အစားအစာေတြ မေရာင္းခ်ေအာင္ အတတ္ႏိုင္ဆံုး စစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္သြားမယ္။ စည္းကမ္းခ်က္ေတြကို ေစ်းသည္ေတြ လိုက္နာရမွာ ျဖစ္သလို ဆရာေတြေကာ၊ မိဘေတြေကာ ကေလးေတြရဲ႕က်န္းမာေရး ဂ႐ုစိုက္ဖို႔လိုပါတယ္”ဟုေျပာသည္။

ေက်ာင္းမ်ားရွိ မုန္႔ေစ်းတန္းမ်ားတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ဆိုးေဆး အလြန္အကၽြံသံုးစြဲထားသည့္ မုန္႔မ်ား၊ အကင္မ်ား၊ ယမ္းစိမ္းအသံုး ျပဳထားသည့္ မုန္႔မ်ား၊ တာရွည္ခံဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ေသာ အစားအစာမ်ား ေရာင္းခ်ျခင္း ႏွင့္ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေရာင္းခ်ရာတြင္ တံဆိပ္၊ ခြင္႔ျပဳအမွတ္၊ ကုန္ဆံုးရက္မ်ား ေရာင္းခ်ျခင္း ရွိ၊ မရွိကို စစ္ေဆးမည္ဟု ၎က ဆိုသည္။

က်န္းမာေရးစစ္ေဆးရာတြင္ သတ္မွတ္ထားေသာ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားလိုက္နာပါက က်န္းမာေရး အသိအမွတ္ျပဳ ကတ္ျပားမ်ား ေပးမည္ျဖစ္ၿပီး စစ္ေဆးရာတြင္ ဆိုင္အခင္းအက်င္းမ်ား၊ ယင္လံုေအာင္ ဖံုးဖိထားျခင္း ရွိ၊မရွိ၊ ေရာင္းခ်ရာတြင္ ဖန္ထည္၊ ေႂကြထည္ ပန္းကန္၊ စတီးပန္းကန္မ်ား အသံုးျပဳျခင္းရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးမည္ျဖစ္သည္။

ေက်ာင္းေစ်းတန္းမ်ားတြင္ အစားအေသာက္မ်ားကို မယ္လမင္၊ ေကာ္၊ ပလတ္စတစ္၊ ေဖာ့ဘူးမ်ား အသံုးျပဳ ေရာင္းခ်ခြင့္ ျပဳမထားေပ။

အရပ္ဘက္အဖြဲ႕အစည္းမ်ားက ေက်ာင္းက်န္းမာေရးကို လိုက္လံေဆာင္ရြက္သူ ျမန္မာႏိုင္ငံစားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က “က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ႔ မုန္႔အမ်ားစုကို ေရာင္းခ်ျခင္း မျပဳေအာင္ ေက်ာင္းေစ်းတန္းကို အသိပညာေပးတာ အရင္လုပ္မယ္။ ခံ၀န္ကတိအရင္ ထိုးခိုင္းမယ္။ စစ္ေဆးေရးအဖြဲ႕က စစ္ေဆးမႈလည္းၿပီးေရာ အရင္လိုပဲ ျပန္မေရာင္းေအာင္ ေသခ်ာ ၾကပ္မတ္ရမယ္”ဟု ဆိုသည္။

ေက်ာင္းေစ်းတန္းမ်ားရွိ အစားအေသာက္မ်ားမွ ကေလးမ်ား၏ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစႏိုင္ေသာ မုန္႔မ်ားေရာင္းခ်မႈ ေတြ႔ရွိပါက စားသံုးသူကာကြယ္ေပးေရး ဥပေဒ ပုဒ္မ-၂၂ ပုဒ္မ ခြဲငယ္ (က)၊(ခ)၊ (ဃ)(င)တို႔အရ ေထာင္ဒဏ္ သံုးႏွစ္ႏွင့္ ေငြဒဏ္က်ပ္ သံုးသိန္းအထိ အေရးယူႏိုင္သည္။

ရန္ကင္း အထက(၁)ေက်ာင္းအုပ္ ဆရာမႀကီးေဒၚမိုးသူက“အခုလို မိုးတြင္းမွာ ကေလးေတြ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာတာ အျဖစ္မ်ားၾကတယ္။ ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္းက အစားအစာ စားမိလို႔ ျဖစ္တာေရာအျပင္ ဆိုင္ေတြမွာ စားမိတာေတြေၾကာင္႔လည္း ပါပါတယ္”ဟု ဆိုသည္။

ဧၿပီ ၂၅ရက္တြင္ ျပဳလုပ္ေသာ တိုင္းလႊတ္ေတာ္ အစည္းအေ၀းတြင္ ေက်ာင္းမ်ားတြင္ မသန္႔ရွင္းေသာမုန္႔မ်ား မေရာင္းခ်ေရး အဆိုတင္သြင္းရာ ေအာင္ျမင္ခဲ့သည္။


Written by ဇာနည္ေအာင္၊ အိအိထြန္း
mizzimaburmese

0 comments:

Post a Comment