Thursday, April 16, 2015

ကင္ဆာ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုႀကိဳတင္ ကာကြယ္ႏိုင္သလဲ


စကားလံုးေျခာက္လံုးရွိတဲ့ “cancer” ဆုိတဲ့ အသံဟာ ၾကားရသူအားလံုးရဲ႕ ရိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီထိေအာင္ စိမ့္သြားမယ္ဆုိတာ ေသခ်ာပါတယ္။ လူေတြဟာ တိတိက်က်သတ္မွတ္ထားတဲ့ ကုသနည္းမရွိတဲ့ ဒီေရာဂါကို ေၾကာက္လန္႕ၾကပါျပီ။ ကင္ဆာဆဲေတြဟာ ထိန္းခ်ဳပ္မရတဲ့ အေျခအေနတစ္ခုကို ေရာက္ရွိသြားၿပီဆုိရင္ေတာ့ tumor (က်ဴမာ) လုိ႕ေခၚတဲ့ အစိုင္အခဲေတြအျဖစ္ကို အသြင္ေျပာင္းသြားပါတယ္။ အဲဒီ က်ဴမာေတြ တျဖည္းျဖည္း ႀကီးထြားလာၿပီဆုိရင္ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အစာေျခမႈစနစ္ ၊ အာရံုေၾကာနဲ႕ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ စနစ္ေတြကို ထိခိုက္ႏုိင္ပါတယ္။ဒီလုိ အေရးႀကီးတဲ့ ေရာဂါမ်ိဳးကို ကုသျခင္းထက္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းက ပိုၿပီး အက်ိဳးသက္ေရာက္ ပါတယ္။ ဒီလုိကာကြယ္ဖုိ႕ဆုိတာလည္း အရမ္းႀကီး ခက္ခက္ခဲခဲ မဟုတ္ဘဲ ကၽြႏု္ပ္တုိ႕ရဲ႕ ေန႕စဥ္လူေနမႈ ဘ၀ပံုစံကို အနည္းငယ္ေျပာင္းလဲ ပစ္ရံုပါပဲ။ ဘယ္လုိအခ်က္ေလးေတြ ေျပာင္းလဲပစ္ရင္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္မလဲဆုိတာ ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္။

(၁) ေရ (၈)ဖန္ခြက္ စည္းမ်ဥ္း

ေရအမ်ားႀကီးေသာက္ျခင္းနဲ႕ အျခားေဖ်ာ္ရည္ မ်ားမ်ားေသာက္ေပးျခင္းက ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ၊ သည္းေျခအိတ္ကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးျခင္းေၾကာင့္ ဆီးအိမ္မွာ ရွိတဲ့ ဆီးေတြ လြယ္ကူစြာသြားႏုိင္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ တစ္ေန႕ကို ေရ ၂.၄ လီတာထက္နည္းေအာင္ ေသာက္တဲ့သူဟာ ဆီးက်င္ ၊ ဆီးေအာင့္ စတဲ့ ဆီးနဲ႕ဆုိင္တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ်ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႕ကို အနည္းဆံုး ေရ (၈)ဖန္ခြက္ထက္မနည္း ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ၿပီး ကင္ဆာကင္းစင္တဲ့ ဘ၀ကို ပိုင္ဆုိင္ႏုိင္မွာပါ။

(၂) အစားအစာေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေပါင္းဖုိ႕

ၾကက္သြန္ျဖဴေတြဟာ သင့္အစားအစာကို အရသာရွိဖို႕နဲ႕ အနံ႕ေမႊးႀကိဳင္ဖုိ႕တစ္ခုတည္းတင္ မဟုတ္ပါဘူး။ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယား ကာကြယ္မႈႏႈန္း (ဒါမွမဟုတ္) ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အရာေတြကို ပိတ္ဆုိ႕တားဆီးေပးႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ကာကြယ္ႏုိင္မႈေတြ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ အျပည့္အ၀ ပါ၀င္တယ္။ DNA ျပန္လည္ ျပင္ဆင္မႈႏႈန္း တိုးျမွင့္ေပးျခင္း ၊ ဆဲလ္ တဟုန္တိုး တိုးပြားလာမႈေတြ ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္း ၊ ဆဲလ္ေသဆံုးမႈ ေလ်ာ့နည္းေစျခင္းေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴက လုပ္ေဆာင္ ေပးပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို တတ္ႏုိင္သမွ် ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၃) ဆဲလ္ဖုန္းအသုံးျပဳမႈကို ကန္႕သတ္ထားပါ

ဆဲလ္ဖုန္း အသံုးျပဳရာမွာ စပီကာေတြ ၊ အီးယားဖုန္းေတြနဲ႕ အသံုးျပဳတာဟာ လက္ကကိုင္ၿပီး နားမွာ ကပ္ေျပာတာထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ဆဲလ္ဖုန္းက ထုတ္လႊင့္တဲ့ ေရဒီယုိႀကိမ္ႏႈန္းျမင့္ စြမ္းအင္ေတြကို ဦးေႏွာက္နဲ႕ေ၀းေ၀း ထားႏုိင္လုိ႕ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ဖုန္းေျပာရင္ ခပ္ျမန္ျမန္ေျပာသင့္ၿပီး စာရိုက္ ေျပာလုိ႕ရရင္ စာနဲ႔ပဲ ေပးပို႔ဆက္သြယ္ပါ။ တကယ္လုိ႕ သင့္ဦးေခါင္းဟာ ေန႕စဥ္ျဖစ္ေနက် ေခါင္းကိုက္ ၊ ေခါင္းမူး စတာေတြ အျဖစ္မ်ားလာၿပီဆုိရင္ သင့္ရဲ႕ဖုန္းေျပာႏႈန္းကို သတိထားၿပီး ေလ်ာ့ခ်သင့္ပါၿပီ။ ဒီလုိမွ မလုပ္ရင္ေတာ့ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာျဖစ္ပြားဖုိ႕ အလားအလာ ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် တိုးေနမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အခ်ိန္ဆဲြမေနဘဲ သင့္ရဲ႕ ဆဲလ္ဖုန္းအသံုးျပဳမႈကို အခုပဲေလ်ာ့ခ်လုိက္ပါ။

(၄) အျပင္သြားမယ့္ အ၀တ္အစားအေရာင္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။

ေသခ်ာတဲ့ အေရာင္ကေတာ့ အျပာနဲ႕ အနီေရာင္ပါပဲ။ ေႏြရာသီမွာ အျဖဴနဲ႕ အ၀ါေတြ ၀တ္ဆင္တာထက္ ေနရာင္ျခည္ကို ပိုၿပီးကာကြယ္ေပးႏုိင္တာက အျပာနဲ႕အနီပါတဲ့။ ဒီအေရာင္ႏွစ္ေရာင္က ေနေရာင္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို ပိုၿပီးကာကြယ္ႏုိင္လုိ႕ အေရျပားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဦးထုပ္ေဆာင္းဖို႕လည္း မေမ့ပါနဲ႕။ မ်က္လံုး ၊ နားရြက္ ၊ ႏွာေခါင္း ၊ နဖူး နဲ႕ ဦးေရျပားေတြကို ေနေရာင္ျခည္ကေန ကာကြယ္ဖို႕အတြက္ ဦးထုပ္ကလည္း အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ကင္ဆာ က်ဴမာေတြက ခႏၶာကိုယ္ေနရာ အႏွံ႔မွာ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ရွိၿပီး ေနေရာင္ျခည္ က်ေရာက္တဲ့ေနရာေတြမွာ ပိုအျဖစ္မ်ားပါတယ္။

(၅) Barbecue ေတြကို ေဆာ့မ်ားမ်ားနဲ႕စားပါ။

တူးေနေအာင္ ဖုတ္ထားတဲ့ အသားေတြ ၊ မီးေသြးနဲ႕ကင္ထားတဲ့ အသားေတြဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဓါတုပစၥည္း အစုအေ၀းႀကီးပါပဲ။ ဒီအရာေတြက DNA နဲ႕ ကၽြႏု္ပ္တုိ႕ရဲ႕ မ်ိဳးရိုးဗီဇျဖစ္စဥ္ ေတြကို တုိက္ရိုက္ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒါေတြကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ပင္စိမ္းရြက္ စတာေတြ နဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ သဘာ၀ ငရုတ္ဆီ ခပ္မ်ားမ်ားဖံုးအုပ္ စားသံုးေပးရင္ေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါမွ မဟုတ္ရင္လည္း အသားေတြကို oven နဲ႕ အနည္းငယ္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ ဘာဘီက်ဳပံုစံ မီးေသြးနဲ႕ ျပန္ကင္ စားတာဟာလည္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

ဒီလုိေသးငယ္တဲ့ အခ်က္ေလးေတြကို သတိျပဳ ႏွလံုးသြင္းထားၿပီး ေန႕စဥ္လူေနမႈ ပံုစံကို အနည္းငယ္ ျပဳျပင္ေပးလုိက္ရင္ ကင္ဆာဆုိတဲ့ ေရာဂါေဘးဆုိးႀကီးကေန သင္ကာကြယ္ထားၿပီးသား ျဖစ္မွာပါ။ ဒါမွလည္း က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္တဲ့ ဘ၀ကို ပုိင္ဆုိင္ႏုိင္မွာျဖစ္ၿပီး “ကာကြယ္ျခင္းက ကုသျခင္းထက္ အၿမဲတမ္းပိုေကာင္းပါတယ္”။

Ref:mensxp.com
ဟန္နီ
Trend Myanmar

0 comments:

Post a Comment