‘‘ ခ်င္ဒုိဂူ ’’ ဂ်ပန္ဘာသာစကားမွာ
 တန္ဖိုးမျဖတ္ႏုိင္ေသာ အရာလို႔ အဓိပၸါယ္ရပါတယ္။ အခုေဖာ္ျပမွာက ကမၻာေပၚမွာ 
ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကိုယ္တိုင္ ႀကံႀကံဖန္ဖန္တီထြင္ထားတဲ့ 
အသံုးအေဆာင္ပစၥည္ေတြးအေၾကာင္းျဖစ္ပါတယ္။
 ဒါပေမယ့္ ဒီတီထြင္မႈေတြကို ကမၻာတစ္လႊားမွ မေတြ႔ရေသးပဲ 
ဂ်ပန္ေတြကိုယ္တိုင္ကသာ ျပန္လည္ အသံုးျပဳေနၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ 
၁။ ေထာပတ္ႀကိတ္စက္
ေထာပတ္ကို
 ေပါင္မုန္႔မွာ သုတ္ဖို႔ ဇြန္းနဲ႔ ခပ္ၿပီး သုတ္ေပးစရာ မလိုေတာ့ပါဘူး။ 
ေထာပတ္ႀကိတ္စက္ထဲကို ေထာပတ္ထည့္လိုက္ရင္ ေပါင္မုန္႔ေပၚမွာ တင္ၿပီး အဆင္သင့္
 စားလို႔ ရသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၂။ ထီးနက္(ခ္)တိုင္
မိုးရြာရင္ေဆာင္းဖို႔ ထီးကို လက္ထဲကိုင္သြားစရာ မလုိေတာ့ပါဘူး။ နက္(ခ္)တိုင္မွာ တခါတည္း ထီးပါၿပီးသားပါ။ 
၃။ မ်က္စဥ္းခပ္ကေတာ့
မ်က္စဥ္ကို
 မ်က္လံုးထဲ တုိက္ရိုက္ခပ္ဖို႔ အေတာ္မ်ားမ်ားတြန္႔ဆုတ္တက္ၾကပါတယ္။ ဒါကေတာ့ 
မ်က္စဥ္းကို ကေတာ့နဲ႔ခံၿပီး ခပ္လို႔ရတဲ့ ကိရိယာပါ။
၄။ အသံတိတ္ ကာရာအိုေက 
ကာရာအိုေက
 ဆုိခ်င္ေပမယ့္ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ဆူညံသံေၾကာင့္ သူမ်ားေတြ 
အေႏွာက္အယွက္မျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အသံတိတ္ကာရာအိုေကမိုက္ခရိုဖုန္း ျဖစ္ပါတယ္။ 
၅။ေခါင္းအံုးအသံဖမ္းစက္
ေခါင္းအံုးအသံဖမ္းစက္တီဗီ
 အစရွိတဲ့  ဒီဂ်စ္တယ္ပေလယာေတြဆီကေန အသံဖမ္းယူႏိုင္မယ့္ 
ေခါင္းအံုးျဖစ္ပါတယ္။ အိပ္ရင္းနဲ႔ ၾကည့္လုိ႔ ပိုအဆင္ေျပသြားေစပါတယ္။
၆။ ခြက္လူသား
ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ၿပီး
 အဖံုးဖံုးထားရင္ ေခါက္ဆြဲႏူးၿပီလားဆိုတာကို ခဏခဏ ဖြင့္ၾကည့္စရာ 
မလိုေတာ့ပါဘူး။ ပန္းကန္မွာ ဒီရုပ္ေလး ကပ္ထားလိုက္တာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲ ႏူးတဲ့ 
အခ်ိန္ဆိုရင္ 
အရုပ္ေလးက ကြာက်သြားမွာျဖစ္ပါတယ္။
၇။ ေလးေထာင့္ဖရဲသီး
ဖရဲသီးဆိုတာ
 တကမၻာလံုးမွာ ရွည္ရွည္ေမ်ာေမ်ာနဲ႔ ဘဲဥအႀကီးစားပံုစံေတြခ်ည္းသား ျဖစ္ပါတယ္။
 ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကေတာ့ ေလးေထာင့္ဖရဲသီးကို တီထြင္ဖန္တီး 
စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ 
၈။ တူပန္ကာ
ေခါက္ဆြဲပူပူစားေနတုန္းမွာ
 ေအးသြားေအာင္ ပါးစပ္ကမႈတ္ေနရတာ အလုပ္ရႈပ္ပါတယ္။ ဒီတူကေတာ့ ပန္ကာပါ 
တစ္ခါတည္းပါလို႔ စားေနတုန္း ပန္ကာေလက ေခါက္ဆြဲပူပူကို 
ေအးသြားေအာင္ လုပ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၉။ မိုးလံုထီး
ထီးတုိင္းက
 မိုးမလံုပါဘူး။ ေလျပင္းနဲ႔အတူ ရြာတဲ့မိုးဆိုရင္ ထီးက အကာအကြယ္မရပါဘူး။ 
ဒါေပမယ့္ ဂ်ပန္ေတြထြင္ထားတဲ့ ထီးကေတာ့ မိုးဘယ္ေလာက္ရြာရြာ တစ္ကိုယ္လံုးကို 
လံုၿခံဳေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၁၀။ စာအုပ္ေခါင္းအံုး
စာအုပ္ပံုစံ ဒီဇိုင္းနဲ႔ ေခါင္းအံုးျဖစ္ပါတယ္။ စာၾကည့္တိုက္ထဲမွာ အိပ္ခ်င္လာမယ္ဆိုရင္ ဒီပစၥည္းက သင့္ကိုအေထာက္အကူျပဳမွာ ေသခ်ာပါတယ္။
 






 
 
 
 
 
0 comments:
Post a Comment