Sunday, September 20, 2015

ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ဖုိ ့အလြယ္ဆုံး နည္းလမ္းမ်ား


ကမၻာ့ကင္ဆာသုေတသန ရန္ပုံေငြအဖြဲ ့ရဲ့ ေလ့လာဆန္းစစ္မွဳအရ တစ္ေန ့ကို ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းေလး လုပ္ေပးတာလုိမ်ိဳး ေန ့စဥ္ေနထုိင္မွဳပုံစံမွာ ရိုးရွင္းတဲ့ေျပာင္းလဲမွဳေလးေတြ ျပဳလုပ္ေပးတာကေန ကင္ဆာကို တားဆီးကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လုိ ့ဆိုပါတယ္။ကမၻာေပၚမွာ ေၾကာက္စရာအေကာင္းဆုံးေရာဂါတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ သင့္ဆီက်ေရာက္ႏိုင္ေျခကို နည္းပါးေစဖုိ ့အတြက္ လြယ္ကူရိုးရွင္းစြာလုပ္ႏိုင္တဲ့ အခ်က္ေလးေတြကို ေလ့လာၾကည့္ရေအာင္။

၁။ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းထားပါ။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားလြန္းတာက အူမၾကီး၊ရင္သား၊အသည္းနဲ ့ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ စတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးေပါင္း ၁၀ မ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို မ်ားေစပါတယ္။ ကမၻာ့ကင္ဆာသုေတသနရန္ပုံေငြအဖြဲ ့ရဲ့ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ လူေတြသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မွ်တညီညြတ္မယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာေရာဂါေျခာက္မ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မွ်တျခင္းအားျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါနဲ ့ေသြးတုိးဆီးခ်ိဳေရာဂါ တုိ ့ျဖစ္ႏိုင္ေျခပါ ေလ်ာ့က် သြားပါတယ္။

၂။ လွဳပ္လွဳပ္ရွားရွား လုပ္ေပးပါ။

ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားေပးတာက ႏွလုံးနဲ ့အဆုတ္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း သိရွိၾကပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ ့ဆုိပါတယ္။ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ရင္သားကင္ဆာနဲ ့သားအိမ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာအမ်ိဳးအမည္အခ်ိဳ ့ကို ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားလုပ္ေပးျခင္းနဲ ့ၾကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားေပးျခင္းအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ေဟာ္မုန္းပမာဏကို ထိန္းညွိေပးျပီး၊ ေဟာ္မုန္း အလြန္မ်ားျပားျခင္း က ကင္ဆာေရာဂါနဲ ့ဆက္စပ္မွဳရွိပါတယ္။

၃။ အသီးအရြက္စိမ္းစားေပးပါ။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အေစ့အႏွံနဲ ့ပဲအေျခာက္အျခမ္းေတြ စားေပးျခင္းက ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အသီးအႏွံစိမ္းေတြစားေပးျခင္းအားျဖင့္ ပါးစပ္နဲ ့လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အစာျပြန္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ နဲ ့အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းက ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးမွဳကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ phytochemicals ျဒပ္ေပါင္းေတြပါ၀င္ပါတယ္။

၄။ အရက္ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။

အယ္ကိုလ္ေဟာဟာ ပါးစပ္နဲ ့လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အစာျပြန္၊အသည္း၊အူမၾကီးနဲ ့ရင္သားကင္ဆာ တုိ ့နဲ ့ဆက္စပ္မွဳရွိပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြရဲ့အဆုိအရ တတ္ႏိုင္သမွ် အရက္ကို ေလွ်ာ့ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အမ်ိဳးသားေတြအေနနဲ ့တစ္ေန ့ကို ႏွစ္ခြက္ထက္ ပုိမေသာက္သင့္ဘဲ အမ်ိဳးသမီးေတြဆုိရင္ တစ္ေန ့တစ္ခြက္ပဲ ေသာက္သင့္တယ္လို ့ဆုိပါတယ္။ အရက္လုံး၀ မေသာက္ရဘူးလုိ ့ဆုိလုိတာ မဟုတ္ဘဲ အရက္ပမာဏ အနည္းငယ္ပုံမွန္ေသာက္ေပးျခင္းအားျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ ့ရွိထားပါတယ္။

၅။ ဂတ္စ္ပါတဲ့အခ်ိဳရည္နဲ ့သြားရည္စာေတြေရွာင္ပါ

ကယ္လုိရီပမာဏအမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့အစားအစာေတြစားေပးျခင္းက လူတစ္ေယာက္ရဲ့ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ကယ္လုိရီ ပမာဏမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ေခ်ာကလက္၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ဘီစကစ္နဲ ့ဘာဂါတုိ ့ၾကက္ေၾကာ္တုိ ့လုိမ်ိဳး အသင့္စားအစားအစာေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဂတ္စ္ပါတဲ့အခ်ိဳရည္ေတြမွာ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြ၊ သဘာ၀မဟုတ္တဲ့ သစ္သီးအခ်ိဳရည္ေတြ၊ မစ္ရွိတ္ စတဲ့အခ်ိဳရည္အမ်ိဳးအစားေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ သဘာ၀သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ မွာလည္း သၾကားပမာဏအမ်ားအျပားပါ၀င္တာမို ့၊ တစ္ေန ့ကို တစ္ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္တာက အေကာင္းဆုံးပါပဲ။

၆။ ဆား စားသုံးတာေလွ်ာ့ပါ။

ဆားမပါတဲ့ဟင္းက ေပါ့ပ်က္ပ်က္ဆုိသလုိ အစားအစာဆုိတာကလည္း ဆားပါမွ အရသာပုိရွိတာမ်ိဳးပါ။ ဒါေပမယ့္ ဆား ပမာဏမ်ားတာကလည္း ေသြးေပါင္ခ်ိန္ဖိအားကို ျမင့္တက္ေစသလုိ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း မ်ားေစပါတယ္။ ဆားဟာ အစာအိမ္ရဲ့ အတြင္းပုိင္းနံရံကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ရတယ္လို ့သိပၸံပညာရွင္ေတြက ယုံၾကည္ထားၾကပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဆုိဒီယမ္နဲ ့ ကလိုရင္းတဲ့ေပါင္းစပ္ ထားတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းျဖစ္တဲ့ ဆားပမာဏ အနည္းငယ္သာ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ ့ဟာ တစ္ေန ့ကို ဆားသုံးစြဲမွဳ ၆ ဂရမ္ ထက္ နည္းသင့္ပါတယ္။ ဒီထက္နည္းႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ျပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ တကယ္တမ္းဆားလိုအပ္ခ်က္က အခုပမာဏထက္ ေတာ္ေတာ္နည္းပါတယ္။

၇။ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ၾကက္အူေခ်ာင္း၊၀က္ဆားနယ္ေျခာက္ေတြကို ေရွာင္ပါ

ျပဳျပင္စီမံထုတ္လုပ္ထားတဲ့အသားေတြမွာ ဆားပမာဏအမ်ားၾကီးပါသလို ဒီလုိအစားအစာေတြကို အလြန္အကၽြံစားျခင္းက အူနံရံေတြကို ပ်က္စီးေစကာ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ကမၻာ့ကင္ဆာသုေတသနရန္ပုံေငြအဖြဲ ့ရဲ့အဆုိအရ လူတစ္ေယာက္ဟာ ျပဳျပင္ထားတဲ့အသားေတြကို တစ္ေန ့၅၀၀ ဂရမ္ထက္ပိုမစားသင့္ဘူးလုိ ့သိရပါတယ္။

၈။ ဗီတာမင္ေဆးျပားေတြကို သိပ္မမွီခိုပါနဲ ့။

လူအမ်ားစုဟာ ဗိုက္တာမင္နဲ ့သတၱဳဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ေဆးျပားေတြကို သုံးစြဲလ်က္ရွိပါတယ္။ ဒီေဆးေတြ အလြန္အကၽြံေသာက္သုံးျခင္းက တကယ္တမ္းေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ ့ရဲ့ က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစပါတယ္။ ေလ့လာမွဳ အမ်ားစုဟာ သီးျခားသတ္မွတ္ထားတဲ့ လူအုပ္စုေတြကိုသာ ေလ့လာထားတာျဖစ္ျပီး လူအလုံးစုံကို ေလ့လာထားတာမဟုတ္တဲ့အတြက္ေတာ့ ဒီေဆးေတြရဲ့ အက်ိဳးဆက္အႏၱရာယ္ကို အတိအက်ေျပာဖုိ ့ကေတာ့ ခဲယဥ္းေနပါေသးတယ္။

၉။ ကေလးကို မိခင္ႏို ့တုိက္ေကၽြးပါ။

မိခင္ႏို ့တိုက္တာက ကေလးအတြက္ပါေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစတာမဟုတ္ဘဲ မိခင္ျဖစ္သူရဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုပါ က်ဆင္းေစျပီး ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို နည္းပါးေစပါတယ္။ မိခင္ကိုယ္တြင္းက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ဆဲလ္ပမာဏကိုပါ က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၁၀။ ေဆးလိပ္ျဖတ္ေပးပါ။

ေဆးလိပ္ျဖတ္တာက ကင္ဆာအႏၱရာယ္ေလ်ာ့က်ေစဖုိ ့အတြက္ အေကာင္းဆုံးနည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္တယ္လုိ ့ ကမၻာ့ကင္ဆာသုေတသနရန္ပုံေငြအဖြဲ ့က ဆုိပါတယ္။ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္တာရဲ့ ကိုးဆယ္ ရာခုိင္ႏွဳန္းေလာက္က ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ျဖစ္ ပါတယ္။ စီးကရက္ မီးခိုးေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုုင္တဲ့ဓာတုပစၥည္းေတြ ျပည့္ႏွက္ေနျပီး အဆုိပါဓာတုပစၥည္းေတြက အဆုတ္တစ္သွ်ဴးေတြကို ရုတ္တရက္ ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဒီပ်က္စီးမွဳေတြကို ပထမေတာ့ အလုိအေလ်ာက္ျပင္ေပးႏိုင္ေပမယ့္ ေဆးလိပ္ၾကာရွည္ဆက္ေသာက္ေနမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဆုတ္ဆဲလ္ေတြဟာ တျဖည္းျဖည္း ပုိမိုပ်က္စီးလာျပီး ေနာက္ဆုံးမွာ ခႏၶာကိုယ္က ျပန္မျပင္ႏိုင္ေတာ့တဲ့ အေျခအေနေရာက္သြားပါတယ္။ ေဆးလိပ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္တျခားအစိတ္အပုိင္းေတြျဖစ္တဲ့ ပါးစပ္၊လွ်ာ၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အသံအုိး၊ အစာျပြန္၊ ဆီးအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္း၊ အစာအိမ္နဲ ့ပန္ကရိယ တုိ ့မွာပါ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

အားလုံးပဲ သက္ရွည္က်န္းမာတဲ့ဘ၀ကို ပုိင္ဆုိင္ႏိုင္ၾကပါေစ။

Ref: Dailymail
Trend Myanmar

0 comments:

Post a Comment