Sunday, September 1, 2019

အရိုးအဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါ ( osteoarthritis ) ရွိေနရင္ ဘာေတြေရွာင္ျပီး ဘာေတြစားရမလဲ...


Image may contain: one or more people, ring and closeup
အရိုးအဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါ ( osteoarthritis ) အေၾကာင္းၾကားဖူးၾကမွာပါ။ အသက္ၾကီးတဲ့သူတုိင္းျဖစ္ၾကတဲ့ ဒူးနာျခင္းမွာ သူက တရားခံေပါ့။ ဒူးတင္လားဆိုေတာ့လည္း မဟုတ္ေသးပါဘူး။ အျခား လက္တို႔၊ ခါးရိုးတုိ႕ တင္ပဆံုရိုးတို႕ကိုလည္း ဒုကၡေပးႏုိင္တဲ့ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ။
အရင္တုန္းကအေကာင္းၾကီးရွိေနတဲ့ အရုိးအဆစ္ေတြမွာ osteoarthritis ဘယ္ကေနဘယ္လို ေရာက္လာတာလဲ။

အရိုးဖြဲ႕စည္းပံုကို အျပင္ပိုင္းၾကည့္လိုက္ရင္ အရိုး ေတြရယ္၊ လႈပ္ရွားမႈေတြေခ်ာေမြ႕ေအာင္ လုပ္ေပးမယ့္ အရိုးေတြၾကားထဲက အရိုးႏုေလးေတြနဲ႔ ေခ်ာဆီေတြရယ္လို႕ အၾကမ္းဖ်င္းမွတ္လို႕ရပါတယ္။ ငယ္ရြယ္ေနတုန္းအခ်ိန္မွာ ဒါေတြအားလံုးသူ႕ေနရာနဲ႔သူ ရွိေနေပမယ့္ အသက္ၾကီးလာခ်ိန္မွာ အရိုးေတြၾကားထဲက အရိုးႏုေလးေတြ ပါးသြားျပီး လႈပ္ရွားမႈလုပ္တုိင္း အရိုးေတြပြတ္တိုက္ကုန္လို႕ အဆစ္နာတဲ့ ေဝဒနာေတြ ခံစားရတာျဖစ္ပါတယ္။

အရိုးအဆစ္ျမစ္ကိုက္တဲ့ ျပႆနာကိုခုေျပာျပမယ့္ အစားအစာေတြက အရွင္းေပ်ာက္ေအာင္ မကုသေပးႏုိင္ေပမယ့္ ေဝဒနာပိုဆိုးမလာေအာင္နဲ႔ ခံစားေနရတဲ့ ေဝဒနာသက္သာေအာင္ ကူညီေပးႏုိင္မွာပါ။

ဘာေတြစားေပးရမလဲ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲ။

( ၁ ) အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြ

ပင္လယ္ငါးေတြျဖစ္တဲ့ ဆယ္လ္မြန္တို႕ တူနာတုိ႕မွာ omega 3 fatty acid ၾကြယ္ဝတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္းေတြကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြျဖစ္တဲ့ ဆာဒင္းငါး၊ မက္ကရယ္ငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါးနဲ႔ တူနာငါးတုိ႕ကို တစ္ပတ္တစ္ခါ စားေပးပါ။ တစ္ခ်ိဳ႕ငါးမၾကိဳက္တဲ့သူေတြကေတာ့ ငါးၾကီးဆီေသာက္ေပးလို႕ရသလို omega 3 fatty acid ၾကြယ္ဝတဲ့ သစ္ၾကားသီးတုိ႔၊ ႏွမ္းၾကတ္ေစ့တို႕ကို စားေပးလို႕ရပါတယ္။

( ၂ ) ဆီ။

အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြမစားခ်င္ရင္ အျခားနည္းတစ္ခုရွိပါေသးတယ္။ စားသံုးဆီေတြထဲက သံလြင္ဆီ၊ ေထာပတ္ဆီ နဲ႔ ဆက္ပန္းဆီတုိ႔မွာ ကိုက္ခဲျခင္းကို သက္သာေအာင္လုပ္ေပးတဲ ့ oleocanthal ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္းက မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ေတြကိုပါ ေလွ်ာ့ခ်ေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။

( ၃ ) ႏုိ႕နဲ႔ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြ

ႏြားႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ခ်ိစ္တို႔မွာ ကယ္လ္ဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ D ဓာတ္တုိ႕ ၾကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အရိုးေတြကို သန္မာေစမယ့္အျပင္ ခံစားေနရတဲ့ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ေဝဒနာေတြ သက္သာေစဦးမွာပါ။

( ၄ ) အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြ။ ။

အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္ D ၾကြယ္ဝစြာပါတဲ့အျပင္ ဖိစီးမႈေတြကို သက္သာေစတဲ့ phytochemicals နဲ႔ ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င့္ပစၥည္းေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္း နာက်င္ျခင္းေတြကို သက္သာေစမွာပါ။

( ၅ ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာပါတဲ့ sulforaphane ဓာတ္က osteoarthritis ျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေစမယ့္အျပင္ ဗီတာမင္ K နဲ႕ C တုိ႕လည္း အမ်ားၾကီးပါတာေၾကာင့္ အရိုးေတြကို က်န္းမာေစဦးမွာပါ။

( ၆ ) လက္ဖက္စိမ္း။

လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္မွာပါတဲ့ Polyphenols နဲ႔ အျခား ဓာတ္တုိးဆန္႕က်င့္ပစၥည္းေတြက ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစမယ့္အျပင္ အရိုးႏုပ်က္စီးႏႈန္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးတာေၾကာင့္ osteoarthritis သမားေတြ လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

( ၇ ) ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ disulfide ဓာတ္က အရိုးႏုေတြရဲ႕ ပ်က္စီးမႈႏႈန္းကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။

( ၈ ) အေစ့အဆံေတြ

အေစ့အဆံေတြမွာ ပါတဲ့ ျပည့္ဝဆီက ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အျပင္ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဇင့္၊ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႕ ၾကြယ္ဝစြာပါတာေၾကာင့္ အရိုးေတြကိုသန္စြမ္းေစျပီး ခုခံအားစနစ္ကိုလည္းေကာင္းမြန္ေစဦးမွာပါ။

Osteoarthritis အရိုးအဆစ္ေရာင္ျပႆနာဟာ ေဆးေလးေသာက္ရင္ေပ်ာက္သြားလိုက္၊ ေဆးျဖတ္လိုက္ရင္၊ မတည့္တာေတြစားမိရင္ ေနာက္ႏွစ္နည္းနည္းေလာက္ၾကာလာရင္ ျပန္နာလာလုိက္ ျဖစ္တတ္တဲ့ေရာဂါတစ္ခုပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ အၾကိမ္အေရအတြက္ေတြ မစိတ္ေအာင္လို႕ ခုေျပာျပမယ့္ အစားအစာ ( ၃ ) ခုကို ေရွာင္ဖို႕လိုပါတယ္ ။

သၾကားအခ်ိဳဓာတ္ – ကိုက္ခဲျခင္းနဲ႕ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို လႈ႔ံေဆာ္ေပးတဲ့ cytokines ေတြပိုထြက္ေအာင္ သၾကားဓာတ္ကအားေပးတာေၾကာင့္ osteoarthritis သမားေတြ အခ်ိဳမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြ ကို ေရွာင္ေပးပါ။

ျပည့္ဝဆီ – ပီဇာတုိ႔ အနီေရာင္အသားတုိ႕မွာပါတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြက ေရာင္ရမ္းျခင္းကို အားေပးတာေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ကိုက္တဲ့ osteoarthritis သမားတုိ႕ ေရွာင္စားသင့္တဲ့အထဲမွာ ပါတယ္ေနာ္။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ – ေပါင္မုန္႔ျဖဴ၊ ဆန္လံုးျဖဴနဲ႔ အာလူးေၾကာ္တို႔မွာပါတဲ့ advanced glycation end (AGE) ဓာတ္တုိးပစၥည္းေတြ ထုတ္ေပးတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ osteoarthritis သမားမ်ား ေရွာင္ျပီးစားရမယ့္ အရာေတြပါ။

Hello ဆရာ၀န္

0 comments:

Post a Comment